Lower και Proficiency ή «κάτι σαν» Lower και Proficiency;

Όλο και περισσότερες πιστοποιήσεις Αγγλικών «κάνουν την εμφάνιση τους» τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα. Δημιουργείται επομένως το εύλογο ερώτημα: είναι όλες αυτές οι πιστοποιήσεις εφάμιλλες με αυτές του Michigan και του Cambridge, στις οποίες αυθόρμητα πάει το μυαλό μας όταν αναφερόμαστε σε Lower και Proficiency;

Παραθέτουμε την άποψή μας, η οποία αποτελεί προϊόν της 27ετούς εμπειρίας μας στο χώρο της διδασκαλίας ξένων γλωσσών αποκλειστικά σε ενήλικες και της επαφής μας με την αγορά εργασίας, ιδιαίτερα σε ότι αφορά το τι ζητούν τα Τμήματα Ανθρώπινων Πόρων των εταιριών και οργανισμών στον τομέα της πιστοποίησης ξένων γλωσσών.

1. Αναγνωρισμένο vs. Αναγνωρίσιμο και η λογική του «ελάχιστου κοινού παρονομαστή»

Ένα πολύ σημαντικό κριτήριο επιλογής πιστοποίησης Αγγλικής γλώσσας είναι ο βαθμός αναγνωρισιμότητάς της α) στον ιδιωτικό τομέα και β) εκτός Ελλάδας. Το ότι μία πιστοποίηση Αγγλικών είναι «αναγνωρισμένη από το ΑΣΕΠ» δε σημαίνει ότι είναι και γενικότερα αναγνωρίσιμη. Στις προσλήψεις του δημόσιου τομέα ισχύει η λογική του «ελάχιστου κοινού παρονομαστή», δηλαδή το πτυχίο του πανεπιστημίου Harvard είναι ισότιμο με αυτό οποιουδήποτε λιγότερο φημισμένου πανεπιστημίου. Λογικό, καθώς οποιαδήποτε διαφορετική προσέγγιση θα έκανε τη διαδικασία των προσλήψεων στο δημόσιο μη διαχειρίσιμη, καθώς χιλιάδες άνθρωποι διαγωνίζονται κάθε φορά για συγκριτικά ελάχιστες θέσεις.

Επομένως, αν κάποιος ενδιαφέρεται αποκλειστικά και μόνο για το δημόσιο, μια πιστοποίηση που συμπεριλαμβάνεται στο προσοντολόγιο το ΑΣΕΠ, έχει προφανώς την ίδια αξία με οποιαδήποτε άλλη που επίσης περιλαμβάνεται στο προσοντολόγιο αυτό.

Στον ιδιωτικό τομέα όμως, τα πράγματα είναι εντελώς διαφορετικά. Το Τμήμα Ανθρώπινων Πόρων μίας εταιρίας ή ενός οργανισμού θα επιλέξει τον υποψήφιο / τους υποψήφιους που διαθέτουν τις πιστοποιήσεις Αγγλικής γλώσσας με το μεγαλύτερο κύρος και αναγνωρισιμότητα. «Αυτές ξέρουν, αυτές εμπιστεύονται», όπως θα έλεγε και η γνωστή διαφήμιση. Το ότι μία πιστοποίηση Αγγλικών είναι «αναγνωρισμένη από το ΑΣΕΠ» δεν τους λέει κάτι αν δεν την έχουν ξανακούσει ή δε διαθέτει τη φήμη, το κύρος και την παράδοση άλλων πιστοποιήσεων.

2. «Δεν έχει έκθεση και προφορικά»

Κάποιοι φορείς πιστοποιήσεων προβάλλουν ως πλεονέκτημα το ότι οι εξετάσεις πιστοποίησης που παρέχουν δεν συμπεριλαμβάνουν έκθεση και προφορικά. Κατά τη γνώμη μας, το να μη συμπεριλαμβάνει μία εξέταση Αγγλικών έκθεση και προφορικά, αποτελεί σημαντικό μειονέκτημα, για 3 λόγους:

α) Το ότι μία εξέταση Αγγλικών δε συμπεριλαμβάνει έκθεση και προφορικά, δεν την καθιστά αυτομάτως πιο εύκολη από μία άλλη που συμπεριλαμβάνει τους τομείς αυτούς. Αντίθετα, η μακρόχρονη εμπειρία μας, η στατιστική επεξεργασία των αποτελεσμάτων των υποψηφίων μας αλλά και οι γνώμες των ίδιων των υποψηφίων μας, κατατείνουν στο ίδιο συμπέρασμα: είναι πολύ πιο εύκολο να «την πατήσει» ο υποψήφιος στην κατανόηση κειμένου και στην ακουστική εξέταση, γιατί οι διαφορές μεταξύ του σωστού και του λάθους είναι συχνά πολύ μικρές.

β) Δεν απασχολεί έναν καλά προετοιμασμένο υποψήφιο το αν θα εξεταστεί στην έκθεση και τα προφορικά. Πιο πολύ τον απασχολούν πιο «τεχνικά» θέματα, όπως το πόσο χρόνο έχει στη διάθεσή του για κάθε μέρος της εξέτασης και το αν οι ερωτήσεις είναι πολλαπλής επιλογής ή και άλλων μορφών.

γ) Πολύ λογικά, καμία επιχείρηση δεν θα επιλέξει να προσλάβει υποψήφιους που απλά «καταλαβαίνουν» Αγγλικά, αλλά δεν έχουν πιστοποίηση που να αποδεικνύει ότι, πέρα από το να τα «καταλαβαίνουν, μπορούν επίσης να τα «μιλάνε» και να τα «γράφουν». Η επικοινωνία στο περιβάλλον της επιχείρησης είναι αμφίδρομη, άρα το να «καταλαβαίνεις» από μόνο του δεν έχει ιδιαίτερη αξία αν δε μπορείς να απαντήσεις, είτε μέσω του γραπτού είτε μέσω του προφορικού λόγου.

Πέρα από τα παραπάνω, ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται και στα παρακάτω που δεν αφορούν τις ίδιες τις πιστοποιήσεις Αγγλικών και τους φορείς τους, αλλά τα φροντιστήρια Αγγλικών.

3. «Παρέχουμε εγγύηση επιτυχίας»

Οι υποψήφιοι εξετάσεων Αγγλικής γλώσσας θα πρέπει να γνωρίζουν ότι απαγορεύεται αυστηρά οποιασδήποτε μορφής εκπαιδευτική δομή να παρέχει «εγγυήσεις επιτυχίας» σε εξετάσεις Αγγλικών (και οποιασδήποτε άλλης ξένης γλώσσας). Κανένα σοβαρό και νόμιμο εκπαιδευτήριο δε μπορεί να σας προσφέρει εγγύηση επιτυχίας, εφόσον πρόκειται για νόμιμες και αδιάβλητες εξετάσεις.

Μείνετε μακριά από τέτοιους επιτήδειους.  Διαβάστε το παρακάτω δημοσίευμα του Πρώτου Θέματος, με τίτλο: Πρώτο Θέμα: Εισαγγελέας για τα «πλαστά» πτυχία των υποψηφίων στη ΝΕΡΙΤ

Υποψήφιοι από την Αθήνα έπαιρναν «μαϊμού» πιστοποιητικό από Κέντρο Ξένων Γλωσσών στη Βόρεια Ελλάδα – H μηνυτήρια αναφορά που κατέθεσε η ΝΕΡΙΤ βρίσκεται στα χέρια εισαγγελέα και δείτε πόσο άσχημα μπορεί να μπλέξει κάποιος, ακόμα και εν αγνοία του.

Η Ευρωδιάσταση, όπως – θέλουμε να πιστεύουμε – και όλα τα σοβαρά εκπαιδευτήρια ξένων γλωσσών, παρέχει στους σπουδαστές της «εγγύηση σπουδών». Αυτό σημαίνει ότι εάν ένας συνεπής στη φοίτησή του σπουδαστής μας αποτύχει στις εξετάσεις αναλαμβάνουμε να τον ξαναπροετοιμάσουμε για την αμέσως επόμενη εξεταστική με καταβολή μόνο δικαιώματος επανεγγραφής, και ως επιβράβευση των προσπαθειών του και γιατί γνωρίζουμε ότι το ποσοστό των συνεπών σπουδαστών μας που αποτυγχάνουν στις εξετάσεις είναι εξαιρετικά χαμηλό: ΓΡΑΠΤΗ ΕΓΓΥΗΣΗ ΣΠΟΥΔΩΝ.

Το να δώσουμε όμως «εγγύηση 100% επιτυχίας» θα σήμαινε ότι στέλνουμε τους σπουδαστές μας να συμμετάσχουν σε «εξετάσεις-απάτη».

4. «Οι εξετάσεις γίνονται στο χώρο μας»

Απαγορεύεται αυστηρά από το Υπουργείο Παιδείας η διεξαγωγή των εξετάσεων γλωσσομάθειας εντός των Κέντρων Ξένων Γλωσσών. Εφόσον ένα Κέντρο Ξένων Γλωσσών διεξάγει εξετάσεις στους χώρους του, οι εξετάσεις είναι παράνομες και η όλη διαδικασία είναι άκυρη. Αυτονόητα, δεν αναφερόμαστε στις «εσωτερικές» εξετάσεις / προσομοιώσεις εξετάσεων που διοργανώνει κάθε σοβαρό φροντιστήριο Αγγλικών για να παρακολουθεί την πρόοδο των σπουδαστών του, αλλά σε εξετάσεις που διαφημίζονται ως «επίσημες».

Την επόμενη φορά επομένως που κάποιο (όχι και τόσο νόμιμο) «Κέντρο Ξένων Γλωσσών» θα σας κάνει λόγο για «εγγύηση επιτυχίας», «εξετάσεις στους χώρους του» και «περάστε να σας τυλίξουμε το πτυχίο να το πάρετε», θα ξέρετε περί τίνος πρόκειται!

Scroll to Top

Νο1 επιλογή των ενηλίκων για πιστοποίηση Ιταλικών και Ισπανικών.
-50% στα δίδακτρα, δώρο όλα τα βιβλία και υποτροφία 2ης ξένης γλώσσας για εγγραφές έως 30 Απριλίου!

Μοριοδοτούμενη πιστοποίηση Ισπανικών και Ιταλικών για ΑΣΕΠ άμεσα και πολύ οικονομικά στην Ευρωδιάσταση.
Νέα ταχύρρυθμα τμήματα Ισπανικών και Ιταλικών όλο το χρόνο.

Διαθέτουμε το καλύτερο πρόγραμμα σπουδών για ενήλικες, προϊόν 27ετους εμπειρίας και εξέλιξης. 

Online, τάξη ή blended learning. Real time ή ασύγχρονη εκπαίδευση (ή συνδυασμός).

Παρέχονται βιβλία σε φυσική μορφή, όχι απλές σημειώσεις.

ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΙ ΕΠΙΤΥΧΟΝΤΕΣ.

Επικοινωνία: 210 33.01.300 210 38.44.888, 210 41.000.34, 210 96.200.43